Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "Gehaltsvorstellung vs. Gehaltswunsch" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

almanca-gehaltsvorstellung-vs-gehaltswunsch-nedir-nasil-ayirt-edilir-4.jpg

Almanca "Gehaltsvorstellung vs. Gehaltswunsch" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

Temel Fark ve Mantık
Almanca dilinde "Gehaltsvorstellung" ve "Gehaltswunsch" terimleri, genellikle maaş beklentileri ile ilgili konuşmaların merkezinde yer alır. Fakat bu iki kavram arasında ince bir çizgi vardır. "Gehaltsvorstellung", bir kişinin düşündüğü veya beklediği maaş aralığını ifade ederken, "Gehaltswunsch" ise bireyin istediği veya arzuladığı maaşı belirtir. Yani, "vorstellung" daha çok gerçekçi bir bakış açısı sunarken, "wunsch" tamamen kişinin hayal gücüne ve arzularına dayalıdır. Yani, birisi sizin için en uygun olanı düşündüğünde, diğer biri ise sizin neyi gerçekten istemekte olduğunuzu dile getirir...

Kullanım Senaryoları ve Tablo
Bu iki terim, iş görüşmelerinde karşınıza çıkabilir ve hangi durumlarda kullanıldıkları önemlidir. "Gehaltsvorstellung", genellikle işverenin bir pozisyonda belirlediği maaş aralığını öğrenmek amacıyla sorulurken, "Gehaltswunsch" daha çok adayın istediği maaşın ne olduğunu ifade eder. İkisini bir tabloyla özetleyelim:

| Terim | Anlamı | Kullanım Alanı |
|---------------------|-------------------------|------------------------------|
| Gehaltsvorstellung | Beklenen maaş aralığı | İşverenin sorusu |
| Gehaltswunsch | İstenilen maaş | Adayın belirttiği değer |

Örnek Düellosu:
1. Gehaltsvorstellung: "Meine Gehaltsvorstellung liegt bei 50.000 Euro pro Jahr."
(Maaş beklentim yılda 50.000 Euro civarında.)
2. Gehaltswunsch: "Mein Gehaltswunsch wäre 60.000 Euro."
(İstediğim maaş 60.000 Euro olur.)
3. Gehaltsvorstellung: "Ich habe meine Gehaltsvorstellung nach Marktanalysen festgelegt."
(Maaş beklentimi piyasa analizlerine göre belirledim.)
4. Gehaltswunsch: "Mein Gehaltswunsch basiert auf meiner Erfahrung."
(İstediğim maaş deneyimime dayanıyor.)
5. Gehaltsvorstellung: "In der Branche liegt die Gehaltsvorstellung bei 40.000 Euro."
(Sektördeki maaş beklentisi 40.000 Euro civarında.)
6. Gehaltswunsch: "Ich wünsche mir ein Gehalt von 55.000 Euro."
(55.000 Euro maaş istiyorum.)

Zaman Makinesi:
- Präsens: "Ich habe meine Gehaltsvorstellung klar definiert." (Maaş beklentimi net bir şekilde belirledim.)
- Perfekt: "Mein Gehaltswunsch hat sich nach dem Gespräch verändert." (İstediğim maaş görüşmeden sonra değişti.)
- Präteritum: "Er nannte seine Gehaltsvorstellung im Interview." (O, mülakatta maaş beklentisini belirtti.)

Hata Avcısı ve Püf Noktaları
En sık yapılan hatalardan biri, bu iki terimin birbirinin yerine kullanılmasıdır. Örneğin, "Ich wünsche mir ein Gehalt von 50.000 Euro, meine Gehaltsvorstellung ist auch 50.000 Euro." dediğinizde, "Bak şimdi abi, burada olay aslında şu: İkisi de aynı sayıyı belirtiyor ama biri hayal, diğeri beklenti. İşverenin tam olarak neyi sorduğuna dikkat etmelisin!" gibi düşünmelisiniz. Akılda kalması için bir "Eselbrücke" önerisi: "Vorstellung" kelimesi, içinde "stellen" barındırıyor, bu da bir şeyin yerini belirlemek gibi... Düşün ki, bir yer belirleyeceksin; işverenin sorduğu yer "Gehaltsvorstellung". Ama senin isteğin, hayallerin o kadar yüksek ki orada "wunsch" devreye giriyor...

Ayırt Edici Soru:
Kendinize şu soruyu sorun: "Maaş beklentim gerçekçi mi, yoksa hayal gücümün bir ürünü mü?" Bu soruya vereceğiniz yanıt, hangi terimi kullanmanız gerektiğini belirleyecektir.

Hadi sen de gel! Siz en çok hangi ikiliyi karıştırıyorsunuz? Aşağıya yazın, bir sonraki yazıda onu çözelim 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "reiten vs. fahren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "nutzen vs. benutzen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "der Virus vs. das Virus" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "bewegen vs. rühren" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "ausgeben vs. verschwenden" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt