Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca "plötzlich vs. unvermittelt" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

almanca-plotzlich-vs-unvermittelt-nedir-nasil-ayirt-edilir.jpg

Hadi gel, şu "plötzlich" ve "unvermittelt" ikilisinin kafanı ne kadar kurcaladığını biliyorum. Almanya'da onca yıl yaşadım, hem sokakta dönercide, hem de üniversite amfisinde bu kelimelerin ne kadar farklı hislerle kullanıldığını defalarca tecrübe ettim. Şimdi sana kahve masasında oturmuşuz gibi, püf noktalarıyla anlatacağım, bir daha karıştırmayacaksın, söz!

### Temel Fark ve Mantık

Şimdi bak abi, "plötzlich" dediğimizde aklına direkt "aniden", "birdenbire" gelsin. Yani bir şeyin beklenmedik bir anda, hazırlıksız bir şekilde ortaya çıkması durumu. Burada esas vurgu, olayın süresi ve beklenmedikliği üzerine. Hop diye oldu bittiye geliyor. "Unvermittelt" ise biraz daha derin, biraz daha felsefi bir anilik barındırıyor içinde. Bu, sadece ani olmakla kalmıyor, aynı zamanda hiçbir aracı, hiçbir geçiş olmadan, direkt olarak bir durumdan diğerine geçişi anlatıyor. Yani "aracısız", "dolaysız" bir anilik var işin içinde, bir köprü, bir ara basamak yok...

### Kullanım Senaryoları ve Tablo

"Plötzlich", daha çok fiziksel olaylar, gözle görülür, somut değişimler için biçilmiş kaftan. Mesela hava bir anda değişir, bir araba aniden fren yapar veya bir arkadaşın aniden kapıda belirir. Olayın beklenmedikliği ve hızlı gerçekleşmesi ön plandadır. "Unvermittelt" ise daha çok soyut durumlar, duygusal geçişler, mantıksal bağlantıların olmadığı durumlar için kullanılır. Bir düşünce aniden zihninde belirir, bir açıklama doğrudan, araya başka bir şey girmeden yapılır veya bir kişinin tavrı sebepsiz yere değişir. Yani, araya hiçbir şey girmeden, direkt olarak o hale geçişi vurgular.

| Özellik | plötzlich | unvermittelt |
| :------------- | :-------------------------------------- | :------------------------------------------ |
| Vurgu | Olayın hızı, beklenmedikliği | Aracısızlık, dolaysızlık, sebepsizlik |
| Kullanım | Somut olaylar, fiziksel değişimler | Soyut durumlar, ani geçişler, mantıksızlık |
| His | Şaşırtıcı, ani | Köprüsüz, sebepsiz, doğrudan |

Plötzlich Örnek Düellosu:

* Präsens: Er plötzlich auf und geht. (O aniden kalkar ve gider.)
* Perfekt: Der Ball ist plötzlich vor meine Füße gerollt. (Top aniden ayaklarımın önüne yuvarlandı.)
* Präteritum: Das Wetter änderte sich plötzlich dramatisch. (Hava aniden dram

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "der Nutella vs. die Nutella vs. das Nutella" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "stellen vs. stehen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "der Pfirsich vs. die Pfirsich" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "folgen vs. gehorchen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?
Almanca "begrüßen vs. empfangen" Nedir? Nasıl Ayırt Edilir?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt