Neler yeni

Almanca "sich ekeln" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

hasanogr

Vip Üye
Üye
almanca-sich-ekeln-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

Almanca "sich ekeln" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

Almanca’da “sich ekeln” ifadesi, kelime anlamıyla “tiksinmek” ya da “iğrenmek” demektir. Bu kalıp, bir şeyden ya da bir durumdan duyulan hoşnutsuzluğu, rahatsızlığı ifade eder. Almanca'da “sich” zamirinin kullanımı, bu duygunun öznel bir deneyim olduğunu vurgular. Yani tiksinti, kişiden kişiye değişir. Mesela, birinin bir yiyeceği görünce “Ich ekle mich!” (İğrendim!) demesi, onun o anki hissiyatını açıkça ortaya koyar. Kalıp, zamanla daha fazla resmiyete kaymadan, günlük hayatta sıkça kullanılan bir ifade haline gelmiştir.

Günlük hayatta “sich ekeln” ifadesini doğal bir şekilde kullanmanın birçok yolu var. Örneğin, bir arkadaşınızla birlikte dışarıda yemek yerken, sunulan bir yemeğin görünümüyle ilgili rahatsızsanız, “Uff, ich ekle mich von diesem Anblick!” (Uff, bu manzaradan iğrendim!) diyebilirsiniz. Ya da diyelim ki bir arkadaşınıza, evdeki bir kedi kumunun kötü koktuğunu anlatmak istiyorsunuz: “Ich ekle mich, wenn ich daran denke!” (Düşündüğümde iğreniyorum!). Bu tür ifadeler, günlük hayatta karşımıza sıkça çıkar ve sohbetlere renk katar.

Şimdi gelelim kültürel püf noktalarına... “Sich ekeln” ifadesini kullanırken, dikkat etmeniz gereken bazı nüanslar var. Almanya'da bu kalıbı kullanmak, sosyal durumunuza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, patronunuza “Ich ekle mich von dieser Idee” (Bu fikre iğrendim) demek, oldukça sert bir ifade olabilir. Bu yüzden, resmi ortamlarda daha nazik bir dil kullanmak faydalı olacaktır. Arkadaş ortamında ise “Du ekelst dich bestimmt auch, oder?” (Sen de iğreniyorsundur, değil mi?) şeklinde samimi bir diyalog kurmak çok daha doğal. Unutmayın ki, “sich ekeln” kalıbını genellikle olumsuz bir bağlamda kullanırız ama sevdiğiniz bir şeyden çok etkilenip “Ich ekle mich vor Freude!” (Sevinçten iğreniyorum!) diyerek de mizahi bir yaklaşım gösterebilirsiniz. Ayrıca, “sich ekeln” dışında “sich langweilen” (sıkılmak) ve “sich fürchten” (korkmak) gibi ifadeler de benzer şekilde duygu durumlarını ifade eder, ama “sich ekeln” daha çok fiziksel bir tepkiyi ifade eder. Hadi gelin, bu kalıbı bir sohbetinize dahil edin ve deneyimlerinizi paylaşın... Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "einladen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "fliehen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "gegen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "beenden" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "erfahren" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt