Neler yeni

Almanca "erwarten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

kirazdilek

Vip Üye
Üye
almanca-erwarten-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

Almanca "erwarten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

Almanca dilinde sıkça karşılaştığımız "erwarten" kelimesi, "beklemek" anlamına gelir ve sadece bir şeyin olmasını ummakla kalmaz, aynı zamanda bir kişinin bir durumdan ne beklediğine dair güçlü bir vurgulama taşır. Bu kelimenin kökeni, Almanca'da "geçmişte beklemek" anlamına gelen "warten" kelimesine dayanmaktadır. "Er-" öneki, beklenen şeyin daha aktif bir şekilde, yani kişinin ya da durumun farkında olarak beklenmesini ifade eder. Yani, "erwarten" bir şeyin gerçekleşmesini yalnızca ummak değil, aynı zamanda beklenenin bilincinde olmaktır. Bu nedenle bu kelime, günlük hayatta ve resmi bağlamlarda sıkça kullanılmaktadır.

Günlük hayatta "erwarten" kelimesini kullanmak oldukça yaygındır. Örneğin, bir arkadaşım bana "Ich erwarte dich um 18 Uhr" dediğinde, bu "Seni saat 18'de bekliyorum" anlamına geliyor. Burada, arkadaşımın beni beklemesi sadece bir niyet değil, aynı zamanda bir beklenti. Bir diğer örnek vermek gerekirse, patronum bir toplantıda "Ich erwarte Ergebnisse bis Freitag" dediğinde, bu "Cuma'ya kadar sonuçlar bekliyorum" demektir. Bu tür cümlelerde "erwarten" kelimesinin kullanılması durumu netleştiriyor ve karşı tarafa ne beklediğini açıkça iletiyor. Bir de diyaloğa bakalım:
- A: "Was erwartest du von der Prüfung?" (Sınavdan ne bekliyorsun?)
- B: "Ich erwarte, dass ich bestehe." (Geçmeyi bekliyorum.)
Burada da "erwarten" kelimesi, beklentiyi net bir biçimde ifade ediyor.

Almanya'da "erwarten" kelimesinin kullanımı, kültürel bağlamda da önemli bir yere sahiptir. Almanya'da insanlar genelde birbirlerinden belirli bir düzeyde beklenti içindedir; yani birine bir şey söylediğinizde ya da bir randevu ayarladığınızda, bu genelde ciddi bir beklenti taşır. Resmi bir ortamda "erwarten" kelimesini kullanırken "Sie" formunu tercih etmek daha uygun olur. Örneğin: "Ich erwarte Ihre Rückmeldung bis Ende der Woche." (Haftanın sonuna kadar geri dönüşünüzü bekliyorum.) Samimi bir ortamda ise "Du" ile "erwarten" kullanmak, arkadaşlarım arasında daha yaygın. "Ich erwarte, dass du pünktlich bist." (Zamanında geleceğini bekliyorum) gibi. Ancak dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, "erwarten" kelimesinin her zaman bir beklenti içerdiği; bu nedenle, yanlış bir bağlamda kullanmak beklenmedik durumlara yol açabilir. "Abi bak şimdi, 'Ich erwarte dich' demek, 'Seni bekliyorum' demekken, 'Ich erwarte von dir' dediğin zaman, bu benden bir şey bekliyorsun demektir. Kısacası, cümledeki niyet önemli." Ayrıca, "erwarten" kelimesine benzer ifadeler arasında "hoffen" (ummak) ve "annehmen" (varsaymak) de bulunuyor. "Hoffen" daha çok umut içerirken, "erwarten" beklenti ve kesinlik taşır. Bu yüzden, hangisinin daha "Almancı" durduğunu düşünürken, cümlenin bağlamını göz önünde bulundurmakta fayda var.

Sonuç olarak, "erwarten" kelimesi Almanca dilinin vazgeçilmez bir parçasıdır ve dilin inceliklerini anlamak için önemli bir anahtar. Bu kelimeyi ve kullanımını öğrenmek, hem sosyal hayatta hem de profesyonel ortamda iletişiminizi güçlendirecektir. Peki, siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "beginnen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "brauchen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "achten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "anhalten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "erhöhen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt