Neler yeni

Almanca "erzählen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

LehrerinSevil

S-Vip Üye
Üye
almanca-erzahlen-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

Almanca "erzählen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

Bam! Almanca dilinde "erzählen" kelimesi, sadece "anlatmak" anlamına gelmez; aynı zamanda bir hikaye yaratmanın, duygu ve düşünceleri paylaşmanın kapılarını aralar. Bu kelime, Almanca’nın kalbinde yer alır. "Erzählen" kalıbı, geçmişte bir anıyı veya bir durumu anlatırken, aynı zamanda geleceğe dair umutları ve hayalleri de barındırır. Düşünsenize, bir arkadaşınıza geçmişte yaşadığınız bir olayı anlatmak için kullanıyorsunuz. İşte bu, "erzählen" kalıbının mantığını ve doğuşunu oluşturuyor.

Günlük hayatta ise "erzählen" kelimesi, birçok senaryoda karşımıza çıkar. Örneğin, bir masada oturup arkadaşınıza geçen hafta yaşadığınız komik bir durumu anlatırken "Ich habe meinem Freund eine lustige Geschichte erzählt." (Arkadaşıma komik bir hikaye anlattım.) diyebilirsiniz. Veya bir film izledikten sonra "Der Film erzählt die Geschichte eines mutigen Helden." (Film cesur bir kahramanın hikayesini anlatıyor.) diyerek, izlediğiniz eserin özünü aktarabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken, "erzählen" kelimesinin sadece geçmişte değil, aynı zamanda gelecekten de bahsederken kullanılabilmesidir. Örneğin, "Ich werde euch morgen von meinem Urlaub erzählen." (Size yarın tatilimden bahsedeceğim.) derken, gelecekteki bir anlatım planınızı ifade etmiş oluyorsunuz.

Kültürel açıdan bakıldığında, "erzählen" kalıbı Almanya'da sıkça sosyal etkileşimlerde karşımıza çıkar. Özellikle, arkadaş ortamında samimi bir dil kullanırken "Du" ile hitap etmek daha yaygındır. Örneğin, "Kannst du mir deine Geschichte erzählen?" (Bana hikayeni anlatabilir misin?) derken, arkadaşça bir yaklaşım sergiliyorsunuz. Ancak patronunuza veya resmi birine hitap ederken "Sie" kullanmalısınız. Aynı cümleyi resmiyet katmak için "Könnten Sie mir Ihre Geschichte erzählen?" (Hikayenizi anlatabilir misiniz?) şeklinde değiştirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise "erzählen" kelimesinin yanlış kullanılma şeklidir. Mesela, "Ich habe erzählt, dass..." (Ben anlattım ki...) yerine "Ich habe gesagt, dass..." (Ben söyledim ki...) demek daha doğru olur. Çünkü "erzählen", bir anlatımın içerdiği duygusal bağ ve hikaye akışını taşırken, "sagen" daha düz bir bilgi aktarımını ifade eder. "Erzählen" ile anlatılan şey, sadece bir bilgi değil; aynı zamanda bir deneyimdir.

Son olarak, "erzählen" kalıbına benzer başka ifadeler de var. Mesela "berichten" (rapor etmek) ve "darstellen" (göstermek) kelimeleri de benzer anlamlar taşır; ancak "erzählen" kelimesi, daha çok bir hikaye anlatımında duygusal bir derinlik sunar. Yani, "Ich habe ihm von meiner Reise berichtet." (Ona seyahatimden rapor ettim.) derken "erzählen" kelimesini kullansaydınız, daha samimi bir hava katmış olurdunuz. Valla, anlatım tarzı olarak "erzählen" her zaman daha "Almancı" bir hava yaratır.

Siz bu kelimeyi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? "Erzählen" ile ilgili komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Geri
Üst Alt