Neler yeni

Willkommen im Almanca Forum

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerimizle sohbet edebilir, bildirimleri alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsiz, öyleyse ne bekliyorsunuz?

Almanca Kurumsal Espriler ve Ofis Mizahı Kalıpları

almanca-kurumsal-espriler-ve-ofis-mizahi-kaliplari.jpg

Almanca Kurumsal Espriler ve Ofis Mizahı Kalıpları

Almanca'da ofis hayatı, hayatın diğer alanları gibi mizah dolu bir yer. İşte burada devreye "zaman makinesi" giriyor. Bu deyim, geçmişe dair bir anıyı anlatırken kullandığımız bir kalıp. Örneğin, "Ich habe gestern im Büro einen alten Kollegen getroffen" (Dün ofiste eski bir arkadaşımı gördüm) derken, geçmişe bir yolculuk yapıyoruz. Önümüzdeki günler için ise, "Ich werde morgen um 10 Uhr im Büro sein" (Yarın saat 10’da ofiste olacağım) diyerek gelecekten bahsediyoruz. Anlatım açısından, bu kalıbın her zaman doğru kullanılması önemli; yoksa “abi, zaman makinesiyle gitmek istiyorum” derken, tam olarak ne demek istediğimiz belirsizleşebilir.

Günlük hayatta ofis ortamında sıkça karşılaşılan senaryolar, bu mizahi kalıpları daha da anlamlı hale getiriyor. Örneğin, bir toplantı sırasında birisi sürekli telefonuna bakıyorsa, hemen yanındaki arkadaşının şöyle demesi pek olası: "Bist du im Zeitreise?" (Zaman yolculuğuna mı çıktın?). Bu hem bir şaka hem de bir eleştiri. Başka bir örnek, iş arkadaşlarının kahve molasında “Kaffee ist wie ein Zeitmaschine” (Kahve bir zaman makinesi gibidir) demesi. Bu, kahvenin verdiği enerjiyle aniden daha dinç hissetme durumunu esprili bir dille ifade ediyor. Burada önemli olan, mizahın ofis ortamında nasıl bir rahatlama sağladığı ve insanların birbirlerine olan bağlarını nasıl güçlendirdiğidir.

Kültürel püf noktalarına gelirsek, Almanya'da mizah genellikle doğrudan ve açık olur. “Nezaket ayarı” da burada devreye giriyor. Eğer patronunuza “Sie” ile hitap ediyorsanız, “Kaffee ist wie ein Zeitmaschine” derken, bunu daha resmi bir dille “Kaffee ist eine Art von Zeitmaschine, nicht wahr?” şeklinde ifade edebilirsiniz. Ama iş arkadaşınıza, samimi bir ortamdaysanız “Du” ile konuşarak daha rahat bir şekilde espri yapabilirsiniz. “Yapma bunu” kalıbında ise en sık yapılan yanlış, kelimenin tam anlamıyla “yapma” demek. “Mach das nicht” derken, aslında “bunu yapma” demek istiyoruz. “Abi bak şimdi, burada aslında ‘bunu yapmamanı öneriyorum’ demek istiyoruz” şeklinde açıklamak daha doğru. Kardeş ifadeler arasında “Das geht nicht” (Bu olmaz) ve “Mach das bitte nicht” (Lütfen bunu yapma) gibi alternatifler var, ama “Das geht nicht” daha “Almancı” bir kullanım sergiliyor, çünkü daha doğrudan bir ifade tarzı.

Hadi sen de gel, ofisteki komik anılarını ve kullandığın mizahi kalıpları paylaş! İlk duyduğunda ne düşündüğünü merak ediyorum, düşkün olduğun espriler neler? Dökül bakalım aşağıya! 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca Fitness Salonunda "Alet Boş mu?" ve Partnerlik Kalıpları
Almanca "Telefonumun Şarjı Bitiyor" ve Teknoloji Şikayetleri
Almanca Birini Teselli Ederken "Dünyanın Sonu Değil" Nasıl Denir?
Almanca "Sözümü Kesme" ve Konuşma Adabı Cümleleri
Almanca "Bütçemiz Kısıtlı" ve Pazarlık Cümleleri

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt