Neler yeni

Almanca "sich engagieren" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

LehrerinSevil

S-Vip Üye
Üye
almanca-sich-engagieren-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir-12.jpg

Almanca "sich engagieren" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

Almanca'da "sich engagieren" ifadesi, kelime anlamıyla "kendini bir şeye adamak" demektir. Ancak bu kalıp, sadece basit bir özveri değil, aynı zamanda derin bir bağlılık ve sosyal sorumluluk anlamına gelir. Bu ifade, toplumsal projelerde ya da bir hareket için aktif bir şekilde çalışmayı ifade eder. Yani, "sich engagieren" demek, bir şeyin parçası olmayı ve ona katkıda bulunmayı kabul etmek demektir. Düşün bir, bu kalıp aslında birçok farklı bağlamda ve durumlarda karşımıza çıkabiliyor.

Günlük hayatta "sich engagieren" kalıbını sıkça kullanırız. Örneğin, bir arkadaşım şöyle dedi: "Ich engagiere mich für den Umweltschutz." (Çevre koruma için kendimi adıyorum.) Bu cümlede, arkadaşımın çevre bilinci ve bu konuda aktif bir rol alma isteği açıkça görülüyor. Başka bir örnek ise, "Wir haben uns im letzten Jahr in einem Flüchtlingsheim engagiert." (Geçen yıl bir mülteci yurduna kendimizi adadık.) Burada, belli bir süre boyunca yapılan bir çalışmanın altı çiziliyor. Ayrıca, "Ich werde mich in Zukunft für die Tierschutzorganisation engagieren." (Gelecekte hayvan koruma derneği için kendimi adayacağım.) ifadesi, gelecekteki bir niyet veya planı gösteriyor. Valla, bu kalıbı kullanırken dikkat etmen gereken en önemli şey, kendini adadığın şeyin gerçekten sana hitap etmesi...

Kültürel açıdan "sich engagieren", Almanya’da sosyal yaşamın önemli bir parçasıdır. Burada, topluma hizmet anlayışı oldukça yaygındır. Dolayısıyla, "sich engagieren" ifadesini kullanırken, karşındaki kişiyle olan ilişkin de önemli. Patronuna karşı "Sie" ile, arkadaşına karşı ise "Du" ile kullanabilirsin. Örneğin, patronuna şöyle diyebilirsin: "Ich engagiere mich für die Verbesserung unseres Unternehmens." (Şirketimizin iyileşmesi için kendimi adıyorum.) Ama arkadaşına veya samimi birine karşı daha rahat bir dille: "Ich engagiere mich für unser Projekt." (Projemiz için kendimi adıyorum.) Bu noktada, "Yapma Bunu" diyerek sık yapılan bir hatayı da belirtmek istiyorum. Bazı insanlar "sich engagieren" ifadesini sadece iş ortamında kullanıyorlar, oysa bu kalıp sosyal ilişkilerde de geçerli ve sık sık kullanılmalı... Kardeş ifadeler arasında "sich einsetzen" (kendini koymak) ve "sich beteiligen" (katılmak) da var; ama "sich engagieren" her zaman daha derin ve anlamlı bir bağlılığı ifade eder.

Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "hoffen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "gehören" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "schicken" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "schließen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca Aylar Ve Aylar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt